Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Stroomtekort treft De Efteling: Nieuwe attractie en hotel onder druk

De Efteling ondervindt de gevolgen van het overbelaste stroomnet, net als honderden andere bedrijven. Door het huidige stroomtekort kan het pretpark zijn nieuwe attractie, Danse Macabre, en het in aanbouw zijnde hotel niet volledig operationeel houden tijdens de wintermaanden, meldt het Brabants Dagblad. Hierdoor zoekt het park naar creatieve oplossingen.

Bij de ingang van het pretpark wordt momenteel het Efteling Grand Hotel gebouwd, dat zeven verdiepingen hoog is en 143 kamers heeft. Daarnaast wordt er gewerkt aan de nieuwe griezelattractie Danse Macabre, die komt op de plek van het Spookslot. Beide projecten moeten volgend jaar voltooid zijn.

Ondanks de investeringen in zonnepanelen, heeft het park extra stroom nodig. Met name in de winter en 's nachts is er minder opwekking. De Efteling erkent dat het op de lange wachtlijst staat van bedrijven die een nieuwe, zware stroomaansluiting hebben aangevraagd bij Enexis.

Het pretpark liet zelf een nieuwe hoogspanningskabel aanleggen vanaf het elektriciteitsstation in Tilburg-Noord, maar het blijkt nu dat de stroomaanvoer het probleem is. Bij de vier stroomstations in Tilburg, waaronder Tilburg-Noord waar De Efteling onder valt, wachten in totaal 157 bedrijven op een nieuwe aansluiting.

Enexis waarschuwt dat de problemen met het stroomnet mogelijk nog vijf tot tien jaar aanhouden. Het gebrek aan elektriciteit kan ook toekomstige uitbreidingen van het park of resorts hinderen, zoals het verduurzamen van bestaande locaties in het park.

Ga terug

Meer nieuws