Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Vattenfall verlaagt energieprijzen en biedt weer langetermijncontracten aan

| laatste wijziging 16. mei 2023 19:47 | Redactie

Vattenfall, een van Europa's grootste energieleveranciers, heeft aangekondigd dat het de prijzen voor elektriciteit en gas in Nederland met ingang van 1 juli aanzienlijk zal verlagen. De nieuwe tarieven zullen gelden voor klanten met variabele contracten, die een aanzienlijk deel uitmaken van de 1,3 miljoen klanten van Vattenfall. Deze prijsverlaging volgt de trend van concurrenten als Eneco en Essent, die ook hun tarieven hebben verlaagd.

De dalende prijzen zijn het gevolg van dalende handelsprijzen voor gas, waardoor energieleveranciers hun energie goedkoper kunnen inkopen. De daling van de handelsprijzen is zo sterk dat handelaren momenteel ongeveer 32,50 euro betalen voor een megawattuur, dat is minder dan 10 procent van de piekprijs in augustus.

Vattenfall is ook van plan om vanaf juni weer langetermijncontracten aan te bieden, waarmee klanten hun tarieven voor één of zelfs drie jaar kunnen vastleggen. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door nieuwe regels van toezichthouder ACM die het duurder maken om energiecontracten op te zeggen. Hierdoor wordt het risico voor energieleveranciers kleiner en kunnen ze contracten met langere looptijden aanbieden.

Dit positieve nieuws komt na een tegenslag voor Vattenfall enkele maanden geleden toen een klant het bedrijf aanklaagde omdat het de prijzen meer verhoogde dan in het contract was toegestaan. De rechtbank stelde de klant in het gelijk, wat mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben. Vattenfall meent echter dat de uitspraak alleen geldt voor dit specifieke geval en geen gevolgen zal hebben voor andere klanten.

Hoewel de exacte tarieven voor de langetermijncontracten nog niet bekend zijn, is deze aankondiging een positieve stap voor Vattenfall en zijn klanten. De nutsbedrijven lijken bereid om het risico te nemen en weer langetermijncontracten aan te bieden, wat meer zekerheid en mogelijk aanzienlijke besparingen voor klanten kan betekenen.

Bronnen:
[1] NU.nl, "Vattenfall verlaagt tarieven voor stroom en gas tot onder het prijsplafond", https://www.nu.nl/economie/6263711/vattenfall-verlaagt-tarieven-voor-stroom-en-gas-tot-onder-het-prijsplafond.html, geraadpleegd op 15 mei 2023
[2] RTL Nieuws, "Vanaf juni weer contracten voor 3 jaar vast bij Vattenfall", https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5384378/vattenfall-energie-stroom-gas-vaste-contracten-prijsdaling, geraadpleegd op 15 mei 2023

 

Ga terug

Meer nieuws