Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Vattenfall leidt de weg: Terugkeer van meerjarige energiecontracten en dalende prijzen

| Redactie

Gasfornuis
Gasfornuis

Vattenfall leidt de weg: Terugkeer van meerjarige energiecontracten en dalende prijzen. Na een lange periode van afwezigheid zijn meerjarige energiecontracten terug op de markt. Grote energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Budget Energie bieden opnieuw contracten aan voor een periode van drie jaar. Dit volgt op een periode waarin energiebedrijven terughoudend waren met het aanbieden van langlopende contracten vanwege het risico van fluctuerende energieprijzen.

Energiebedrijven waren huiverig om zich te verbinden aan vaste tarieven voor langere periodes, vooral vanwege de instabiliteit van de energiemarkt na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De angst bestond dat ze gedwongen zouden zijn om energie te leveren tegen prijzen die lager waren dan hun eigen inkoopprijzen.

Echter, de energieprijzen zijn de afgelopen maanden gestaag gedaald, waardoor vaste contracten met een looptijd van een jaar weer mogelijk zijn. Vanaf juni is het zelfs mogelijk om contracten af te sluiten voor een periode van drie jaar. Dit geldt ook voor de drie grootste bedrijven in Nederland - Eneco, Essent en Vattenfall, die samen ongeveer 75% van de markt in handen hebben.

Consumenten kunnen profiteren van de huidige lage energieprijzen door deze nu vast te zetten in een meerjarig contract. Echter, met nieuwe regels rond de opzegboete van vaste prijscontracten die ingaan op 1 juni, kan het opzeggen van een energiecontract duurder worden. In het geval van een meerjarig contract kan dit betekenen dat het opzeggen van je energiecontract een aanzienlijke kostenpost wordt.

Het is echter nog steeds onduidelijk of er voldoende gas zal zijn voor de komende winter. Het is niet ondenkbaar dat de energieprijzen later dit jaar weer zullen stijgen. Daarom kan het vastzetten van energieprijzen nu een aantrekkelijke optie zijn voor consumenten die zekerheid willen hebben over hun energiekosten voor de komende jaren.

Bronnen:
[1] NU.nl, "Meerjarige energiecontracten zijn terug van weggeweest", https://www.nu.nl/economie/6263915/meerjarige-energiecontracten-zijn-terug-van-weggeweest.html, geraadpleegd op 17 mei 2023.
[2] NU.nl, "Kies voor een vast energiecontract voordat de hoge opzegboete ingaat", https://www.nu.nl/economie/6263368/kies-voor-een-vast-energiecontract-voordat-de-hoge-opzegboete-ingaat.html, geraadpleegd op 17 mei 2023.
[3] De Limburger, "Budget Energie en Eneco komen ook met energiecontract voor 3 jaar", https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230516_94540461, geraadpleegd op 17 mei 2023.

 

Ga terug

Meer nieuws