Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Significante daling van de gasprijzen kan mogelijk verlichting brengen voor huishoudens

Digitale gasmeter
Digitale gasmeter

De gasprijzen in Europa zijn drastisch gedaald, en voor het eerst sinds de zomer van 2021 is de prijs gedaald tot onder de 30 euro per megawattuur. Deze aanhoudende trend kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de energiekosten voor huishoudens.

Op vrijdagochtend daalde de prijs kortstondig tot 29,83 euro. Anderhalf jaar geleden was gas voor het laatst zo goedkoop. De prijzen liepen sterk op toen Rusland Oekraïne aanviel, met een hoogtepunt afgelopen zomer toen er enkele dagen meer dan 250 euro per megawattuur betaald moest worden.

Sindsdien is gas weer goedkoper geworden, deels omdat Europa andere leveranciers heeft gevonden omdat het nauwelijks nog gas uit Rusland kreeg. Daarnaast hadden we een relatief milde winter, waardoor de gasprijs sinds het begin van het jaar meer dan gehalveerd is.

Deze prijsdaling is wereldwijd zichtbaar. "Ook in Azië dalen de prijzen, vergelijkbaar met Europa. In Amerika was de prijs al laag en dat blijft ook zo", zegt René Peters, energie-expert bij TNO tegen BNR.

De Europese gasmarkten stabiliseren zich weer en de prijzen kunnen verder dalen omdat de energiebedrijven vaak de handelsprijzen volgen met een vertraging van enkele maanden. Enkele aanbieders hebben al tarieven voor variabele contracten verlaagd tot onder het prijsplafond van de regering. Bedrijven zoals Vattenfall, Eneco en Essent hebben al prijsverlagingen aangekondigd.

Het zal echter nog een tijdje duren voordat consumenten kunnen profiteren van de dalende prijzen. De energiebedrijven hebben veel gas ingekocht tegen hoge prijzen. Dit gas moet eerst op de markt komen, en de gasprijzen worden meestal per kwartaal aangepast.

Bronnen:
[1] NU.nl, "Gasprijs blijft maar dalen en duikt zelfs onder de 30 euro", https://www.nu.nl/economie/6264338/gasprijs-blijft-maar-dalen-en-duikt-zelfs-onder-de-30-euro.html, geraadpleegd op 20 mei 2023.
[2] NRC, "Gasprijs voor het eerst sinds 2021 onder de 30 euro", https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/19/energie-gasprijs-voor-het-eerst-sinds-2021-onder-de-30-euro-a4165012, geraadpleegd op 20 mei 2023.
[3] BNR, "Gasprijs gaat terug naar oude normaal", https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10513110/gasprijs-gaat-terug-naar-oude-normaal, geraadpleegd op 20 mei 2023.

 

Ga terug

Meer nieuws