Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Rutte gast door

Gisteren meldde NU.nl dat volgens premier Mark Rutte de gaswinning in het Groningenveld dit najaar volledig zal stoppen. Op dit moment is er nog een minimale hoeveelheid gaswinning, zodat de putten open kunnen blijven. Echter, de volledige sluiting is afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder de beschikbaarheid van voldoende buitenlands gas, dat omgezet kan worden naar het type gas geschikt voor onze verwarmingssystemen en kookplaten.

Een stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek, die belangrijk is voor de gasomzetting, had al op 1 april operationeel moeten zijn, maar door vertragingen in de bouw zal deze nu op 1 oktober in gebruik worden genomen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief gaf aan dat het erop lijkt dat de reservefunctie van het Groningenveld opgevangen kan worden, waardoor er ook in noodgevallen voldoende gas kan stromen.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer kwam ook naar voren dat het kabinet later deze maand een definitief besluit zal nemen over de sluiting van het Groningenveld, nog wachtend op advies van de Mijnraad. Als het veld dit jaar sluit, zal de gaswinning stoppen en pas in het najaar van 2024 beginnen met het afbreken van alle installaties.

Volgens het AD kwam tijdens het debat ook naar voren dat premier Rutte onder vuur kwam te liggen van de oppositiepartijen die hem beschuldigen van gebrek aan geloofwaardigheid in het aanpakken van de aanhoudende problemen in Groningen. Ondanks een motie van wantrouwen tegen de premier, die steun kreeg van verschillende oppositiepartijen, werd deze motie niet door een meerderheid gesteund. Rutte verklaarde zijn vastberadenheid om de problemen in Groningen op te lossen en ziet het debat als een stimulans om verbeteringen te laten zien.

Bronnen:
[1] NU.nl, "Rutte gaat ervan uit dat eind dit jaar geen gas meer wordt gewonnen in Groningen", https://www.nu.nl/gaswinning-groningen/6267036/rutte-gaat-ervan-uit-dat-eind-dit-jaar-geen-gas-meer-wordt-gewonnen-in-groningen.html, geraadpleegd op 8 juni 2023.
[2] AD, "Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid", https://www.ad.nl/politiek/rutte-trekt-boetekleed-aan-over-groningen-motie-van-wantrouwen-haalt-geen-meerderheid~a94a355b/, geraadpleegd op 8 juni 2023.

 

Ga terug

Meer nieuws