Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Rutte gast door

Gisteren meldde NU.nl dat volgens premier Mark Rutte de gaswinning in het Groningenveld dit najaar volledig zal stoppen. Op dit moment is er nog een minimale hoeveelheid gaswinning, zodat de putten open kunnen blijven. Echter, de volledige sluiting is afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder de beschikbaarheid van voldoende buitenlands gas, dat omgezet kan worden naar het type gas geschikt voor onze verwarmingssystemen en kookplaten.

Een stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek, die belangrijk is voor de gasomzetting, had al op 1 april operationeel moeten zijn, maar door vertragingen in de bouw zal deze nu op 1 oktober in gebruik worden genomen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief gaf aan dat het erop lijkt dat de reservefunctie van het Groningenveld opgevangen kan worden, waardoor er ook in noodgevallen voldoende gas kan stromen.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer kwam ook naar voren dat het kabinet later deze maand een definitief besluit zal nemen over de sluiting van het Groningenveld, nog wachtend op advies van de Mijnraad. Als het veld dit jaar sluit, zal de gaswinning stoppen en pas in het najaar van 2024 beginnen met het afbreken van alle installaties.

Volgens het AD kwam tijdens het debat ook naar voren dat premier Rutte onder vuur kwam te liggen van de oppositiepartijen die hem beschuldigen van gebrek aan geloofwaardigheid in het aanpakken van de aanhoudende problemen in Groningen. Ondanks een motie van wantrouwen tegen de premier, die steun kreeg van verschillende oppositiepartijen, werd deze motie niet door een meerderheid gesteund. Rutte verklaarde zijn vastberadenheid om de problemen in Groningen op te lossen en ziet het debat als een stimulans om verbeteringen te laten zien.

Bronnen:
[1] NU.nl, "Rutte gaat ervan uit dat eind dit jaar geen gas meer wordt gewonnen in Groningen", https://www.nu.nl/gaswinning-groningen/6267036/rutte-gaat-ervan-uit-dat-eind-dit-jaar-geen-gas-meer-wordt-gewonnen-in-groningen.html, geraadpleegd op 8 juni 2023.
[2] AD, "Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid", https://www.ad.nl/politiek/rutte-trekt-boetekleed-aan-over-groningen-motie-van-wantrouwen-haalt-geen-meerderheid~a94a355b/, geraadpleegd op 8 juni 2023.

 

Meer nieuws

Nederland schaft salderingsregeling af: Zonne-energiebranche in rep en roer

De aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 in Nederland heeft voor aanzienlijke opschudding gezorgd in de zonne-energiebranche. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen zien hun bedrijfsmodellen bedreigd, terwijl voorstanders van de beslissing hopen op een broodnodige verlichting van het elektriciteitsnet. Dit artikel belicht de achtergrond van de salderingsregeling, de gevolgen van de afschaffing en de toekomstige perspectieven voor zonne-energie in Nederland.

Behoud van de salderingsregeling verzekert toekomst van zonnepanelen

De controversiële salderingsregeling voor zonnepanelen, een centraal element ter bevordering van hernieuwbare energieën, blijft de komende jaren bestaan. Ondanks de plannen van het demissionaire kabinet om deze regeling af te schaffen, heeft de Senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, met een beslissende meerderheid, zich tegen de wijzigingen verzet. Dit markeert een significante overwinning voor eigenaren van zonnepanelen en zet een sterk signaal voor de ondersteuning van hernieuwbare energieën.

Ungekende Stijging in Zorgpremie: DSW Slaat Alarm Over Toegankelijkheid

DSW, een prominente zorgverzekeraar in Nederland, heeft een ongekende stijging van de zorgpremie aangekondigd, die in 2024 €149 per maand zal bedragen. Deze verhoging van €11,50 per maand is de grootste sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Deze ontwikkelung heeft alarmbellen doen rinkelen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland.