Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Overstap naar vast energiecontract kan honderden euro's besparen

Vanaf 1 juni hebben consumenten weer meer keuzemogelijkheden als het gaat om hun energiecontract. Door de recente marktsituatie worden verschillende contracten met vaste prijzen voor langere tijd aangeboden. Wie momenteel variabele prijzen betaalt, kan hierdoor significant besparen, zo blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond.

Voor klanten met een variabel contract bij energieleveranciers zoals United Consumers, Vattenfall of Eneco kan een overstap naar een vast energiecontract een gemiddelde jaarlijkse besparing van €524 opleveren. In sommige gevallen kan deze besparing zelfs oplopen tot €774.

Het prijsplafond, dat nog van kracht is tot het einde van dit jaar, biedt extra bescherming. Echter, ongeveer 40% van de huishoudens verbruikt meer gas en/of stroom dan de hoeveelheid waarvoor een prijsplafond geldt. Zij kunnen nu profiteren van tarieven die lager zijn dan het maximum uit het prijsplafond.

Volgens Dirk-Jan Wolfert, directeur van de Vastelastenbond, is de gemiddelde besparing bij een overstap van variabel naar vast nog nooit zo hoog geweest. Het kan honderden euro's voordeel opleveren. Hij adviseert consumenten zorgvuldig hun keuze te maken, omdat de laagste prijs in de energiemarkt niet altijd de beste is. “Het is verstandig om de financiële gezondheid van een energiebedrijf te controleren”, aldus Wolfert.

Bronnen:
[1] VLB, "Persbericht: Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract", https://www.vastelastenbond.nl/blog/persbericht-vast-energiecontract-tot-774-euro-goedkoper-dan-variabel-energiecontract/, geraadpleegd op 22 juni 2023.
 

Ga terug

Meer nieuws