Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Nederland: Hoge gasbelasting ondanks prijsplafond

Nederland is een van de landen met de hoogste gasbelasting van Europa, alleen overtroffen door Denemarken. Volgens een recente analyse van De Telegraaf [1] steeg de gasbelasting voor een gemiddeld huishouden van drie personen van 350 euro in 2014 naar de huidige 900 euro - een aanzienlijke stijging die door miljoenen huishoudens wordt gevoeld.

Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, noemt het nu geldende prijsplafond een "schijnoplossing", omdat er ondanks de ingevoerde subsidies nog steeds een hoge belastingdruk is, meldt De Telegraag. Interessant is dat deze belasting is opgenomen in de maximumprijs die consumenten moeten betalen.

Schlagwein merkt op dat de gasprijs in landen als Duitsland en België bijna de helft is van die in Nederland. Hij voegt eraan toe dat sommige Europese landen, zoals Frankrijk, maximumprijzen hebben ingevoerd om te voorkomen dat de energiekosten voor huishoudens te hoog worden.

Omdat het prijsplafond eind dit jaar afloopt en de gasprijzen de afgelopen weken al zijn gedaald, pleit Schlagwein voor een verlaging van de gasbelasting om de energiekosten voor de consument betaalbaar te houden.

Bronnen:
[1] De Telegraaf (12.05.2023), "Nederlandse gasbelasting een-na-hoogste in Europa: ’Prijsplafond sigaar uit eigen doos", https://www.telegraaf.nl/financieel/441021121/nederlandse-gasbelasting-een-na-hoogste-in-europa-prijsplafond-sigaar-uit-eigen-doos, geraadpleegd op 15 mei 2023

 

Meer nieuws

Nederland schaft salderingsregeling af: Zonne-energiebranche in rep en roer

De aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 in Nederland heeft voor aanzienlijke opschudding gezorgd in de zonne-energiebranche. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen zien hun bedrijfsmodellen bedreigd, terwijl voorstanders van de beslissing hopen op een broodnodige verlichting van het elektriciteitsnet. Dit artikel belicht de achtergrond van de salderingsregeling, de gevolgen van de afschaffing en de toekomstige perspectieven voor zonne-energie in Nederland.

Behoud van de salderingsregeling verzekert toekomst van zonnepanelen

De controversiële salderingsregeling voor zonnepanelen, een centraal element ter bevordering van hernieuwbare energieën, blijft de komende jaren bestaan. Ondanks de plannen van het demissionaire kabinet om deze regeling af te schaffen, heeft de Senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, met een beslissende meerderheid, zich tegen de wijzigingen verzet. Dit markeert een significante overwinning voor eigenaren van zonnepanelen en zet een sterk signaal voor de ondersteuning van hernieuwbare energieën.

Ungekende Stijging in Zorgpremie: DSW Slaat Alarm Over Toegankelijkheid

DSW, een prominente zorgverzekeraar in Nederland, heeft een ongekende stijging van de zorgpremie aangekondigd, die in 2024 €149 per maand zal bedragen. Deze verhoging van €11,50 per maand is de grootste sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Deze ontwikkelung heeft alarmbellen doen rinkelen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland.