Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Nederland: Hoge gasbelasting ondanks prijsplafond

| laatste wijziging 16. mei 2023 19:47 | Redactie

Nederland is een van de landen met de hoogste gasbelasting van Europa, alleen overtroffen door Denemarken. Volgens een recente analyse van De Telegraaf [1] steeg de gasbelasting voor een gemiddeld huishouden van drie personen van 350 euro in 2014 naar de huidige 900 euro - een aanzienlijke stijging die door miljoenen huishoudens wordt gevoeld.

Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, noemt het nu geldende prijsplafond een "schijnoplossing", omdat er ondanks de ingevoerde subsidies nog steeds een hoge belastingdruk is, meldt De Telegraag. Interessant is dat deze belasting is opgenomen in de maximumprijs die consumenten moeten betalen.

Schlagwein merkt op dat de gasprijs in landen als Duitsland en België bijna de helft is van die in Nederland. Hij voegt eraan toe dat sommige Europese landen, zoals Frankrijk, maximumprijzen hebben ingevoerd om te voorkomen dat de energiekosten voor huishoudens te hoog worden.

Omdat het prijsplafond eind dit jaar afloopt en de gasprijzen de afgelopen weken al zijn gedaald, pleit Schlagwein voor een verlaging van de gasbelasting om de energiekosten voor de consument betaalbaar te houden.

Bronnen:
[1] De Telegraaf (12.05.2023), "Nederlandse gasbelasting een-na-hoogste in Europa: ’Prijsplafond sigaar uit eigen doos", https://www.telegraaf.nl/financieel/441021121/nederlandse-gasbelasting-een-na-hoogste-in-europa-prijsplafond-sigaar-uit-eigen-doos, geraadpleegd op 15 mei 2023

 

Ga terug

Meer nieuws