Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Schommelingen in de gasprijzen: zorgen over aanvoer en onderhoud veroorzaken flinke prijssprongen

Afgelopen week zijn er flinke schommelingen geweest in de Europese gasprijzen. De prijs van aardgas schoot dinsdag 14 juni omhoog door zorgen over de aanvoer uit Noorwegen. Bij drie grote Noorse gasvelden en -installaties ligt de productie stil. Dit is de derde prijssprong in acht dagen.

De Noorse netbeheerder Gassco heeft aangekondigd dat het geplande onderhoud aan deze gasinstallaties langer duurt dan verwacht. Daarnaast heeft het wegvallen van Russisch gas ertoe geleid dat Noorwegen een belangrijke leverancier is geworden voor West-Europese landen.

Aan het begin van de handelsdag lag de prijs voor een megawattuur gas op de Amsterdamse gasbeurs op 28 euro. Echter, door de bovengenoemde zorgen schoot de prijs later op de dag omhoog naar 35 euro, een stijging van 15%.

Tegelijkertijd zorgen zowel het warme weer, dat leidt tot meer energieverbruik door het gebruik van airco's, als de verhoogde vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) in China voor extra druk op de gasprijzen. Afgelopen week werd veel LNG naar China vervoerd, omdat dit land meer betaalt.

Echter, ondanks deze recente stijgingen, zijn de gasprijzen nog steeds aanzienlijk lager dan vorig jaar. Toen kostte een megawattuur lange tijd meer dan 100 euro en korte tijd zelfs meer dan 300 euro.

Op maandag 12 juni was er een lichte daling in de gasprijs te zien, wat de grootste schommelingen van de week leek te beëindigen. Handelaren wijzen op een toenemende vraag naar stroom vanwege het warme weer, maar merken ook op dat de Europese gasvoorraden goed gevuld zijn, wat tegenwicht biedt aan de prijs.

Op de Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs van een megawattuur gas met meer dan 8 procent tot onder de 30 euro. Hoewel er zorgen blijven over mogelijke gastekorten in de winterperiode, wordt verwacht dat Europese landen de winter in zullen gaan met goed gevulde gasreserves.

Meer nieuws

Nederland schaft salderingsregeling af: Zonne-energiebranche in rep en roer

De aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 in Nederland heeft voor aanzienlijke opschudding gezorgd in de zonne-energiebranche. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen zien hun bedrijfsmodellen bedreigd, terwijl voorstanders van de beslissing hopen op een broodnodige verlichting van het elektriciteitsnet. Dit artikel belicht de achtergrond van de salderingsregeling, de gevolgen van de afschaffing en de toekomstige perspectieven voor zonne-energie in Nederland.

Behoud van de salderingsregeling verzekert toekomst van zonnepanelen

De controversiële salderingsregeling voor zonnepanelen, een centraal element ter bevordering van hernieuwbare energieën, blijft de komende jaren bestaan. Ondanks de plannen van het demissionaire kabinet om deze regeling af te schaffen, heeft de Senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, met een beslissende meerderheid, zich tegen de wijzigingen verzet. Dit markeert een significante overwinning voor eigenaren van zonnepanelen en zet een sterk signaal voor de ondersteuning van hernieuwbare energieën.