Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Gas Prijssprong in Europa door Verwachte Toename Aziatische Vraag

De gasprijs in Europa heeft een dagelijkse sprong van ongeveer 20 procent ervaren, de meest aanzienlijke in drie maanden. Bloomberg wijst op indicaties van een krapper wordende markt, mede veroorzaakt door een vermoedelijk stijgende vraag naar aardgas in Azië.

Op de prominente Nederlandse termijnmarkt TTF klom de gasprijs maandag naar 29,36 euro per megawattuur, meer dan 23 % hoger dan op vrijdagavond. Hoewel dit een substantiële stijging is, blijft de gasprijs relatief laag in vergelijking met voorgaande maanden. Aan het begin van dit jaar lag de prijs van aardgas nog rond de 70 euro per megawattuur. Vorige zomer bereikte het zelfs een all-time high van ruim 300 euro per megawattuur te midden van de zwaarste energiecrisis in decennia, veroorzaakt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De afgelopen weken was de markt gekalmeerd, maar er heerst nog steeds bezorgdheid over de komende winter. Russisch gas, getransporteerd via pijpleidingen, keert niet onmiddellijk terug naar Europa, wat het aanbod beperkt. Er is ook angst voor toenemende concurrentie met Azië om leveringen van LNG (vloeibaar gemaakt aardgas). Bloomberg-gegevens suggereren dat het momenteel winstgevender is voor Amerikaanse LNG-schepen om te leveren aan Azië, gezien de termijnmarktprijzen tot september. Daarnaast merkt Bloomberg ook een connectie op met de aankondiging van Saoedi-Arabië om vanaf juli minder olie te produceren. Lange-termijn LNG-contracten worden vaak aan olie gekoppeld.

Bloomberg anticipeert op een mogelijke verdere stijging van de Europese gasprijs. Tot dusver heeft de beperkte vraag gezorgd voor relatief lage prijzen. Echter, deze situatie kan mogelijk een misleidend beeld geven van de krappe reserve die beschikbaar is voor de komende winter en de verwachte opleving van de vraag in Azië in de tweede helft van het jaar.

Bronnen:
[1] Bloomberg, "Europe Gas Prices Soar 20% as Market Shows Signs of Tightening", https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-05/european-gas-prices-rise-along-with-oil-after-saudis-pledge-cut, geraadpleegd op 5 juni 2023.

 

Meer nieuws

Nederland schaft salderingsregeling af: Zonne-energiebranche in rep en roer

De aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 in Nederland heeft voor aanzienlijke opschudding gezorgd in de zonne-energiebranche. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen zien hun bedrijfsmodellen bedreigd, terwijl voorstanders van de beslissing hopen op een broodnodige verlichting van het elektriciteitsnet. Dit artikel belicht de achtergrond van de salderingsregeling, de gevolgen van de afschaffing en de toekomstige perspectieven voor zonne-energie in Nederland.

Behoud van de salderingsregeling verzekert toekomst van zonnepanelen

De controversiële salderingsregeling voor zonnepanelen, een centraal element ter bevordering van hernieuwbare energieën, blijft de komende jaren bestaan. Ondanks de plannen van het demissionaire kabinet om deze regeling af te schaffen, heeft de Senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, met een beslissende meerderheid, zich tegen de wijzigingen verzet. Dit markeert een significante overwinning voor eigenaren van zonnepanelen en zet een sterk signaal voor de ondersteuning van hernieuwbare energieën.

Ungekende Stijging in Zorgpremie: DSW Slaat Alarm Over Toegankelijkheid

DSW, een prominente zorgverzekeraar in Nederland, heeft een ongekende stijging van de zorgpremie aangekondigd, die in 2024 €149 per maand zal bedragen. Deze verhoging van €11,50 per maand is de grootste sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Deze ontwikkelung heeft alarmbellen doen rinkelen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland.