Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Gas Prijssprong in Europa door Verwachte Toename Aziatische Vraag

| laatste wijziging 06. juni 2023 12:03 | Redactie

De gasprijs in Europa heeft een dagelijkse sprong van ongeveer 20 procent ervaren, de meest aanzienlijke in drie maanden. Bloomberg wijst op indicaties van een krapper wordende markt, mede veroorzaakt door een vermoedelijk stijgende vraag naar aardgas in Azië.

Op de prominente Nederlandse termijnmarkt TTF klom de gasprijs maandag naar 29,36 euro per megawattuur, meer dan 23 % hoger dan op vrijdagavond. Hoewel dit een substantiële stijging is, blijft de gasprijs relatief laag in vergelijking met voorgaande maanden. Aan het begin van dit jaar lag de prijs van aardgas nog rond de 70 euro per megawattuur. Vorige zomer bereikte het zelfs een all-time high van ruim 300 euro per megawattuur te midden van de zwaarste energiecrisis in decennia, veroorzaakt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De afgelopen weken was de markt gekalmeerd, maar er heerst nog steeds bezorgdheid over de komende winter. Russisch gas, getransporteerd via pijpleidingen, keert niet onmiddellijk terug naar Europa, wat het aanbod beperkt. Er is ook angst voor toenemende concurrentie met Azië om leveringen van LNG (vloeibaar gemaakt aardgas). Bloomberg-gegevens suggereren dat het momenteel winstgevender is voor Amerikaanse LNG-schepen om te leveren aan Azië, gezien de termijnmarktprijzen tot september. Daarnaast merkt Bloomberg ook een connectie op met de aankondiging van Saoedi-Arabië om vanaf juli minder olie te produceren. Lange-termijn LNG-contracten worden vaak aan olie gekoppeld.

Bloomberg anticipeert op een mogelijke verdere stijging van de Europese gasprijs. Tot dusver heeft de beperkte vraag gezorgd voor relatief lage prijzen. Echter, deze situatie kan mogelijk een misleidend beeld geven van de krappe reserve die beschikbaar is voor de komende winter en de verwachte opleving van de vraag in Azië in de tweede helft van het jaar.

Bronnen:
[1] Bloomberg, "Europe Gas Prices Soar 20% as Market Shows Signs of Tightening", https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-05/european-gas-prices-rise-along-with-oil-after-saudis-pledge-cut, geraadpleegd op 5 juni 2023.

 

Ga terug

Meer nieuws