Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Energieprijzen dalen: Essent en Vattenfall passen tarieven aan

Vanaf 1 oktober profiteren klanten van Essent en Vattenfall van lagere energietarieven. Essent heeft aangekondigd dat het tarief voor stroom naar €0,39042/kWh en voor gas naar €1,32713/m3 wordt verlaagd. Dit geldt voor alle 1,2 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract. Klanten met een gemiddeld verbruik kunnen hierdoor jaarlijks 118 euro besparen.

Vattenfall volgt deze trend met een verlaging van de tarieven voor stroom naar €0,3463/kWh en voor gas naar €1,2975/m3. Wat opvalt, is dat Vattenfall de vaste leveringskosten voor stroom verhoogt, waardoor klanten per maand €3 extra betalen, terwijl de vaste kosten voor gas met €1 per maand worden verlaagd.

Beide energiebedrijven benadrukken de onzekerheid van de energiemarkt. Hoewel de prijzen drie kwartalen zijn gedaald, is de toekomstige ontwikkeling van de energiemarkt in de wintermaanden onzeker. Dit komt mede door stijgende inkoopprijzen op de gasmarkt en mondiale ontwikkelingen.

Essent benadrukt ook het belang van energiebesparing en adviseert klanten om te investeren in bijvoorbeeld ledlampen en tochtstrips. Met behulp van subsidies kunnen klanten ook in isolatie investeren.

Meer nieuws

Nederland schaft salderingsregeling af: Zonne-energiebranche in rep en roer

De aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 in Nederland heeft voor aanzienlijke opschudding gezorgd in de zonne-energiebranche. Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen zien hun bedrijfsmodellen bedreigd, terwijl voorstanders van de beslissing hopen op een broodnodige verlichting van het elektriciteitsnet. Dit artikel belicht de achtergrond van de salderingsregeling, de gevolgen van de afschaffing en de toekomstige perspectieven voor zonne-energie in Nederland.

Behoud van de salderingsregeling verzekert toekomst van zonnepanelen

De controversiële salderingsregeling voor zonnepanelen, een centraal element ter bevordering van hernieuwbare energieën, blijft de komende jaren bestaan. Ondanks de plannen van het demissionaire kabinet om deze regeling af te schaffen, heeft de Senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, met een beslissende meerderheid, zich tegen de wijzigingen verzet. Dit markeert een significante overwinning voor eigenaren van zonnepanelen en zet een sterk signaal voor de ondersteuning van hernieuwbare energieën.

Ungekende Stijging in Zorgpremie: DSW Slaat Alarm Over Toegankelijkheid

DSW, een prominente zorgverzekeraar in Nederland, heeft een ongekende stijging van de zorgpremie aangekondigd, die in 2024 €149 per maand zal bedragen. Deze verhoging van €11,50 per maand is de grootste sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Deze ontwikkelung heeft alarmbellen doen rinkelen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland.