Energie, Telecommunicatie, Economie & meer | Nieuws uit Nederland

Energiemarkt Trends in NL

Gas- en energieprijzen in Nederland zijn onlangs sterk gestegen, met een stijging van bijna 25 procent op een enkele dag, waarbij handelaren ongeveer 33 euro betaalden voor een megawattuur. Ondanks deze stijging zijn de kosten van gas aanzienlijk lager dan vorig jaar, toen de prijzen vaak boven de 100 euro lagen. Dit heeft geresulteerd in lagere energierekeningen voor consumenten.

Naarmate de gasprijzen dalen, sluiten Nederlanders steeds meer energiecontracten af waarbij de tarieven voor langere tijd vastliggen. Dit is te zien in het toegenomen aantal jaarcontracten. Vroeger waren vaste contracten niet beschikbaar tijdens de energiecrisis, maar de laatste maanden worden ze weer aangeboden doordat de gas- en elektriciteitsprijzen aanzienlijk zijn gedaald.

Door de daling van de energieprijzen is de maandelijkse energierekening voor veel Nederlanders ook gedaald. Volgens een analyse van ING is de energierekening nu gemiddeld 30 euro lager dan tijdens de piek in december. De verwachting is dat de tarieven voor consumenten verder zullen dalen en steeds vaker onder het prijsplafond zullen uitkomen.

Energieprijzen dalen en vaste contracten zijn terug, maar eigenaren van zonnepanelen moeten ook letten op de terugleververgoeding. De vergoeding die men krijgt voor extra opgewekte kilowatturen stroom, was eerder vaak direct gekoppeld aan de prijs die men betaalde voor stroomverbruik. Maar sinds kort is dat niet meer het geval. Energieleveranciers hebben ervoor gekozen om een lager vast bedrag aan te bieden, dat niet meer direct aan de stroomtarieven is gekoppeld. Het resultaat is dat men nu gemiddeld ongeveer 9 cent per kilowattuur terugkrijgt, hoewel de tarieven sterk variëren. De keuze voor een energieleverancier met een gunstige vergoeding kan al snel aanzienlijke besparingen opleveren.

Opgewekte zonnestroom kan nog steeds zoveel mogelijk worden gesaldeerd, maar dit zal in de toekomst veranderen. Het Nederlandse kabinet is van plan om salderen van 2025 tot 2031 onmogelijk te maken. De minister van Energie, Rob Jetten, stelt voor dat de terugleververgoeding minimaal 80 procent van het stroomtarief zal bedragen. Dit is aanzienlijk hoger dan de huidige vergoeding.

Meer nieuws

Behoud van de salderingsregeling verzekert toekomst van zonnepanelen

De controversiële salderingsregeling voor zonnepanelen, een centraal element ter bevordering van hernieuwbare energieën, blijft de komende jaren bestaan. Ondanks de plannen van het demissionaire kabinet om deze regeling af te schaffen, heeft de Senaatsfractie van GroenLinks-PvdA, met een beslissende meerderheid, zich tegen de wijzigingen verzet. Dit markeert een significante overwinning voor eigenaren van zonnepanelen en zet een sterk signaal voor de ondersteuning van hernieuwbare energieën.

Ungekende Stijging in Zorgpremie: DSW Slaat Alarm Over Toegankelijkheid

DSW, een prominente zorgverzekeraar in Nederland, heeft een ongekende stijging van de zorgpremie aangekondigd, die in 2024 €149 per maand zal bedragen. Deze verhoging van €11,50 per maand is de grootste sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. Deze ontwikkelung heeft alarmbellen doen rinkelen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in Nederland.