Vragen & antwoorden over elektriciteit in Nederland

Hoeveel kost elektriciteit in Nederland?

De uitgaven voor stroom zijn deels afhankelijk van het individuele stroomverbruik, dat in kilowattuur (kWh) wordt gemeten.

Vanaf het jaar 2023 gaat een prijsplafond ("Prijsplafond") voor energie in werking. Dit betreft huishoudens en andere kleine verbruikers en bepaalt dat tot een bepaalde verbruikshoeveelheid een maximumprijs voor gas, stroom en stadsverwarming niet overschreden mag worden. Als gevolg hiervan zullen veel huishoudens een vermindering van hun energierekeningen ervaren.

Bovendien zijn de energieprijzen merkbaar gedaald, wat ertoe heeft geleid dat energieleveranciers nu weer jaarcontracten aanbieden. Als voorbeeld hier de stroomprijzen in een modelcontract van 3 september 2023:

Enkeltarief

Stroom per kWh (enkeltarief): ongeveer 0,40€

Dag- en nacht- of weekendtarief

Stroom per kWh (normaaltarief): ongeveer 0,39€
Stroom per kWh (laagtarief): ongeveer 0,39€

Daarnaast zijn er maandelijkse aansluitkosten van ongeveer 5 tot 7€.

Voor contracten met een vaste looptijd kunnen de prijzen aanzienlijk variëren. Daarom raden we aan om een prijsvergelijking uit te voeren.

De energiebelasting voor 2023 bedraagt 0,15245 € per kWh voor stroom, terwijl de heffing voor de opslag van hernieuwbare energie 0 € per kWh is. Deze bedragen zijn van toepassing tot een maximum van 10.000 kWh per jaar voor een aansluiting met een doorstroming tot 3 x 80 ampère.

Omdat overheidsheffingen elk jaar kunnen veranderen, kan ook je totale leveringsprijs van jaar tot jaar variëren. Je ontvangt een jaarlijkse korting op de energiebelastingen, die op de jaarrekening wordt afgetrokken. Dit kan ook 0 € zijn als het adres geen woonfunctie heeft.

Prijsplafond: Maximumtarieven tot aan de bovengrens van het verbruik

Voor een verbruik tot 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas kunnen in 2023 maximaal 0,40 € per kWh stroom en 1,45 € per m³ gas in rekening worden gebracht. Voor alles wat daarboven wordt verbruikt, moet het huidige tarief van het energiecontract worden betaald.

Voor meer informatie over het prijsplafond biedt de Rijksoverheid.

We raden aan om regelmatig een prijsvergelijking uit te voeren.

 


Bronnen:
[1] OXXIO (2023). Modelcontract. Geraadpleegd op 3 september 2023 van https://www.oxxio.nl/stroom-en-gas/modelcontract
[2] Eneco (2023). Modelcontract. Geraadpleegd op 3 september 2023 van https://www.eneco.nl/duurzame-energie/modelcontract/