Vragen & antwoorden over gas in Nederland

Hoeveel kost een kubieke meter gas in Nederland?

Momenteel (peildatum: 7 juni 2023) bedraagt de prijs voor een kubieke meter (m³) gas in Nederland ongeveer 1,50€ (volgens modelcontract, flexibel contract).

Helaas is het niet mogelijk een exacte voorspelling te doen, omdat de prijs afhangt van de specifieke energieleverancier en de locatie van de aansluiting.

Bij contracten met een vaste looptijd kunnen de prijzen aanzienlijk variëren. We raden daarom aan een prijsvergelijking uit te voeren.

De energiebelasting voor het jaar 2023 bedraagt 0,59266 € per m³ voor gas en 0 € per m³ voor de opslag van hernieuwbare energie. Deze bedragen zijn geldig tot een hoeveelheid van 5.000 m³ per jaar en zijn van toepassing op een gasmeter van type G6 of kleiner, die niet meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat.

Prijsplafond 2023

In 2023 treedt er een prijslimiet (genaamd "Prijsplafond", zie hieronder) voor energie in werking. Deze is van toepassing op huishoudens en andere kleinverbruikers en bepaalt dat er tot een bepaald verbruik niet meer dan een maximale prijs voor gas, elektriciteit en stadsverwarming betaald hoeft te worden. Tot een verbruik van 2.900 kWh elektriciteit en 1.200 m³ gas kan in 2023 maximaal 0,40 € per kWh elektriciteit en 1,45 € per m³ gas in rekening worden gebracht. Voor alles wat daarboven wordt verbruikt, moet het huidige tarief van het energiecontract worden betaald. Vanwege dit prijsplafond zullen veel huishoudens een verlaging van hun energierekeningen ervaren.

Meer informatie over het Prijsplafond vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Opbouw van de eindklantprijs

De gasprijs in Nederland bestaat uit verschillende onderdelen: basistarief, energiebelasting, bijdrage aan duurzame energieopslag, gasregiotoeslag (afhankelijk van de locatie van de aansluiting) en btw. Het verbruik wordt berekend in m³ (kubieke meter).

Opmerkingen

Let op: 1 m³ gas komt ongeveer overeen met 10 kW. Deze waarde kan echter variëren door verschillende factoren. Voor exacte waarden moet je contact opnemen met je leverancier.

We raden aan regelmatig een prijsvergelijking uit te voeren.

 

Bronvermelding:
[1] OXXIO (2023). Modelcontract. Geraadpleegd op 3 september 2023 van https://www.oxxio.nl/stroom-en-gas/modelcontract
[2] Eneco (2023). Modelcontract. Geraadpleegd op 3 september 2023 van https://www.eneco.nl/duurzame-energie/modelcontract/